fbpx

25 godina postojanja Teološkog fakulteta u Beogradu

Prvi studentski simpozijum
23.08.17.
Svečana akademija povodom 500 godina Reformacije
05.10.17.

25 godina postojanja Teološkog fakulteta u Beogradu

„Ne zaboravi da se sećaš“ su reči jubileja koji je u periodu od 27. do 30. jula 2017. godine obeležio nastajanje, razvoj, naučno-nastavno i versko delovanje Teološkog fakulteta kao visokoobrazovne ustanove. Iza tih reči nalazila se želja da se uzdigne svest o 25-godišnjem postojanju i važnosti adventističkog teološkog obrazovanja na ovim prostorima.

Uspeh svake akademske institucije temelji se na kvalitetu obrazovanja njenih kadrova. Tokom dve i po decenije preko 300 studenata je upisalo Teološki fakultet; 22 generacije diplomaca uspešno je završilo svoje studije, i velika većina, odnosno oko 90 procenata trenutno zaposlenih propovednika na području Jugoistočne evropske unije, pripada nekoj od generacija koje su studirale na Teološkom fakultetu. Pored toga, značajan broj diplomiranih studenata nastavio je svoje školovanje na različitim akademskim institucijama u zemlji i  inostranstvu. Danas mnogi od njih rade i deluju kao predavači i profesori na teritoriji Severne Amerike, Evrope, a veliki broj njih predstavlja gotovo celokupan sadašnji nastavni kadar Teološkog fakulteta. Ove činjenice nas uveravaju da je tokom svih ovih godina cilj postojanja Teološkog fakulteta ostao isti – obezbediti kvalitetno hrišćansko obrazovanje koje će studente pripremiti za kompetentnu i relevantnu službu svim ljudima. Upravo ovakve i slične činjenice, koje su obeležile istoriju Teološkog fakulteta, bile su podstrek i motivacija za proslavu ovog jubileja.

Proslava jubileja je otpočela u četvrtak veče, 27. jula, iskustvima svršenih studenata Teološkog fakulteta. Nekadašnji profesor, Dragan Stojanović, bio je prvi koji je reči „Ne zaboravi da se sećaš“ povezao sa Bogom koji se otkriva čoveku i na taj način stvara istoriju Božjeg naroda i njegovih institucija. Sledećeg dana, u jutarnjim satima okupljeni učesnici jubileja su kroz organizovani izlet posetili Avalu, obišli Avalski toranj i krstarili Savom. U večernjim satima, Dragan Grujičić, prodekan Teološkog fakulteta, nakon nadahnjujućih iskustava bivših diplomaca predstavio je moto jubileja, „Ne zaboravi da se sećaš“, osvrnuvši se na delovanje Božje blagodati kao jedinog istinskog izvora zahvalnosti.

Svečani program jubileja održan je u subotu u centralnoj crkvi u Beogradu. Prisećanje na najvažnije trenutke koji su obeležili sam nastanak fakulteta koji je podrazumevao kupovinu zgrade, početak same nastave, učešće mnogobrojnih donatora iz zemlje i inostranstva u obezbeđivanju sredstava za rad fakulteta, bilo je suština govora koji je održao Miroslav Pujić, jedan od osnivača Teološkog fakulteta. U kratkom obraćanju Đorđe Trajkovski, predsednik Jugoistočne evropske unije, prisetio se nekih svojih ličnih sećanja iz vremena dok je obavljao službu preceptora i upravnika ove institucije i uzdigao vrednosti koje su ovu akademsku ustanovu obeležavale kroz sve godine postojanja. Radiša Antić, dekan fakulteta, u svom obraćanju istakao je da Teološki fakultet može spremno da dočeka budućnost samo ako obavlja posao vaskrsavanja i preporoda duhovnog života ljudi koji žive na ovim prostorima. Na kraju prepodnevnog dela proslave, direktor za obrazovanje u Transevropskoj diviziji, Daniel Duda,  zaokružio je program porukom koja je imala cilj da istakne srž i suštinu jevanđelja kao najveću motivaciju za svako ljudsko nastojanje.

U popodnevnom delu programa učestvovali su studenti svih generacija. Po jedan predstavnik iz svake generacije, na duhovit i sebi svojstven način, oslikao je doživljaje iz studentskih dana. Bio je to najduži deo programa, a Igor Bosnić, sekretar JIEU je svojim kratkim izlaganjem upriličio taj deo svečanosti duhovnom porukom koja je sve podsetila na opasnost od zaborava, ali i važnost sećanja na ono što je Bog radio u prošlosti. U znak sećanja na mnogobrojne šetnje koje su studente svih generacija vodile do Ade Ciganlije, okupljeni učesnici su subotni program završili upravo na Adi, uz druženje, pevanje i zakusku.

Program jubileja je u nedelju, 30. jula, dovršio Pavle Runić, upravnik Teološkog fakulteta, i svojom duhovnom porukom pozvao na najvažnije sećanje koje prožima svakog duhovnog čoveka – sećanje da je Bog lično tvoj i moj Bog. Svaki dan jubileja pratila je pesma. Muzički program ulepšala je grupa Vesnik i jedinstveni hor jubileja, sastavljen od velikog broja nekadašnjih studenata, profesora i drugih gostiju.

Nadam se da su istorijski podaci, duhovne poruke, sećanja studenata, drugim rečima celokupni program ovog jubileja, pružili ne samo korisne informacije o nastanku i delovanju ove ustanove, već probudili i draga sećanja i potvrdili značaj i svrhu postojanja ove akademske institucije. Zato se najsrdačnije zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprineli nastanku, razvoju i ugledu Teološkog fakulteta, kao i svim saradnicima koji su svojim zalaganjem i predanim radom učestvovali u ostvarenju ovog jubileja.

Na kraju, i iznad svega, Bogu koji uvek sve drži u svojim rukama pripada slava i čast za sve ono veliko što se događalo u prošlosti koje smo se prisetili, kao i za svaki budući korak koji će nas u Njegovoj sili voditi napred.

Soli Deo Gloria!

Dragan Grujičić, prodekan Teološkog fakulteta