fbpx

Svečanost dodele diploma XXI generaciji studenata

Miroslav Kiš, velikan biblijske etike, umro je u 73. godini života
26.02.16.
Žarko Vujošević, dugogodišnji upravnik Teološkog fakulteta, preminuo je u 58. godini života
03.10.16.

Svečanost dodele diploma XXI generaciji studenata

U nedelju 22. maja 2016. godine održana je svečanost dodele diploma kojoj su prisustvovali studenti i profesori Teološkog fakulteta, rodbina i prijatelji svršenih studenata ove generacije koju sačinjavaju: Darko Nastić, Milan Bogojević, Ana Savković, Dejan Rajić i Sašo Stojanovski.

„Smisao ljudske egzistencije se pronalazi onda kada shvatimo da ona dolazi od Boga i da je smisao života proslaviti Boga“, rekao je mr Pavle Runić, upravnik Teološkog fakulteta, obraćajući se na početku svečanosti okupljenima.

Prisutnima se obratio Igor Bosnić, predstavnik Saveta fakulteta koji je uporedio bračni zavet sa božanskim pozivom u službu: „Ovaj fakultet vas dovodi na početak veoma značajnog puta jer, od danas pa na dalje, do kraja života, u dobru i u zlu, zdravlju i bolesti … vi se združujete sa svojom diplomom dok vas smrt ne rastavi. Ona će biti vaš doživotni saputnik sa kojim možete donijeti promjenu u živote drugih ljudi…A možete i da je zaboravite kao mnogi prije vas. Sjetite se da je najveća potreba ovoga svijeta u ljudima koji će znati istinu jasno da objasne i pokažu u svome životu.“

Dr Radiša Antić, dekan Teološkog fakulteta je podsetio diplomce na ono što ih čeka izvan zidova fakulteta usredsređujući se na misaone tokove savremenog sveta od pojave Dekarta i njegovog kritičkog metoda izraženog latinskom izrekom „De omnibus dubitandum“ pa sve do 21. veka i uticaja savremenih mislilaca.

„Vi ulazite u jedan sekularni svet i suočavaćete se sa izazovom da neprestano podsećate ljude da Bog postoji i da stalno redefinišete svoje stavove. Istražujte pitanja i misaone tokove društva kojem služite. Ljudi kojima govorite imaju pitanja, sumnje i patnje i očekuju odgovore. Prenosite svoja ubeđenja strastveno, unesite celog sebe“, naglasio je dr Antić.

Nakon obraćanja dekana usledila je svečana dodela diploma koju je vodio prodekan Teološkog fakulteta mr Dragan Grujičić.

„Svake godine osećam isto uzbuđenje prilikom dodele diploma“, kazao je on na samom početku, a zatim predstavio diplomce ukratko ali na veoma emotivan način, iznoseći svoja zapažanja o svakoj osobi pojedinačno, njenom napretku i razvoju kao ličnosti tokom studiranja. Dugačkim aplauzima prilikom predstavljanja svakog svršenog studenta posebno su doprineli prijatelji i članovi porodice koji su im davali podršku tokom studiranja.

Na kraju svečanosti došao je i red da se okupljenima obrati predstavnik XXI generacije Sašo Stojanovski koji je istakao da je i njegova generacija deo „čuda“ postojanja Teološkog fakulteta jer su kao i mnogi pre njih prošli težak put do diplome suočavajući se sa mnogim problemima i preprekama na tom putu. On se zahvalio profesorima koji im nisu dali samo znanje već su uložili sebe da im pokažu Hrista i Njegovu ljubav. Zatim je pozvao studente da nastave sa pojektima koje su zajednički organizovali i da neguju bratsku ljubav i kvalitetne odnose koji su oblikovali njihove ličnosti.

„Dok izlazimo sa ovog mesta, mi želimo da se i na nama obistine reči slične onima koje je uputio apostol Pavle u Filibljanima poslanici 2,19 govoreći o svom mladom saradniku Timotiju: ‘A nadam se u Gospoda Isusa da ću skoro poslati k vama Timotija, da se i ja razveselim razabravši kako ste vi. Jer nijednoga nemam jednake misli sa sobom koji se upravo brine za vas.’“, zaključio je Stojanovski.

Svečanu atmosferu dodele diploma upotpunile su pesme Merry Gospel hora i hora Teološkog fakulteta, dok je značaju ovog trenutka doprinela univerzitetska himna „Gaudeamus igitur“ u dopevanom i prilagođenom izdanju koje je posebno za ovaj fakultet pre više od 20 godina pripremio pokojni profesor dr Aleksandar Birviš.